Deze crypto vertoont geen correlatie met Bitcoin; het is ontworpen om zich anders te gedragen dan elke andere valuta – crypto of fiat, met een geldaanbod dat zich uitbreidt of contracteert afhankelijk van de vraag.

Ampleforth (AMPL) is een cryptocurrency die gebouwd is met een elastisch aanbod dat zich uitbreidt en contracteert afhankelijk van de vraag. Volgens mede-oprichter Evan Kuo probeerde het team te leren van het falen van de gouden standaard en Bitcoin (BTC) om een flexibeler monetair systeem te creëren.

Beleggers hamsteren Bitcoin & goud

Hoewel velen in de crypto-ruimte het eindige inelastische aanbod van Bitcoin en goud als een groot voordeel ten opzichte van fiat zien, is Kuo het daar niet mee eens:

„Het enige probleem met goud ontstaat wanneer je het gaat gebruiken als basisgeld of bouwsteen als onderdeel van een financiële infrastructuur.“

Omdat Kuo Bitcoin als digitaal goud ziet, gelden dezelfde problemen. Naarmate de vraag stijgt, stijgt de prijs en als de bevolking daarnaast verwacht dat de prijs in de toekomst zal stijgen, gaan ze het bezit hamsteren. Dit leidt tot een deflatiespiraal. Het aanbod is ruimschoots elastisch en automatisch aanpasbaar. Eenmaal per dag wordt het aanbod automatisch uitgebreid of ingekrompen, afhankelijk van het niveau van de activiteit in de afgelopen 24 uur.

Het creëren van een asset die geen verband houdt met Bitcoin & traditionele assets
Het totale aanbod wordt ook aangepast, hoewel het proportionele aandeel van elke houder niet varieert. Het streefcijfer voor de evenwichtsprijs is vastgesteld op één voor 2019 gecorrigeerde dollar voor de consumentenprijsindex. Kuo erkent dat het onwaarschijnlijk is dat AMPL in de nabije toekomst een stabiele munt zal worden:

„En dus is het waar dat we dit prijsdoel hebben en is het ook waar dat dit op de lange termijn mogelijk veel stabieler zal worden“. Maar het is helemaal geen doel of maatstaf voor succes op korte termijn.“

Volgens Kuo was een van de belangrijkste doelen van dit ontwerp het creëren van een asset die niet gerelateerd zou zijn aan traditionele assets en Bitcoin. Hoewel in het verleden Bitcoin en andere crypto assets weinig correlatie vertoonden met traditionele assets, heeft elke grote crypto het pad van Bitcoin gevolgd. Dit is een uitdaging voor crypto-beleggers, omdat het onmogelijk is om diversificatie te bereiken met sterk gecorreleerde activa.

We hebben een eenvoudige Pearson-correlatie berekend tussen de prijzen van Bitcoin en AMPL en deze staat op 0,1, wat erg zwak is.

Potentieel voor samengestelde prijsbewegingen

Een interessante uitkomst van het ontwerp van Ampleforth is dat een investeerder zijn investeringen anders moet beoordelen. AMPL heeft het potentieel om winsten en verliezen samen te voegen.

Laten we zeggen dat een investeerder 10 AMPL bezit dat ze voor $1 per stuk hebben verworven, waardoor hun portefeuille $10 waard is. De prijs stijgt dan met 10% tot $1.10, terwijl het aanbod toeneemt met 10%, waardoor het belang van de belegger toeneemt tot 11 AMPL. De waarde van de participaties van de investeerder neemt toe tot $12.10.

Een mogelijke strategie zou zijn om de dagelijkse aanpassing „front-run“ te doen door de gegevens te analyseren en te anticiperen op de richting van de aankomende verandering. Kuo gaf toe dat dit een haalbare strategie zou kunnen zijn, maar het is niet zonder voorbehoud:

„Je moet ook niet vergeten dat iedereen de gegevens ook zelf heeft, dus het is spel-theorie. En ja, die strategie is zeker een goede strategie. Ik bedoel, het is een interessante strategie. […] Maar het is niet zonder risico omdat je een weddenschap aangaat.“

Kuo is van mening dat AMPL (die hij „oracalized money“ noemt) nieuwe mogelijkheden kan bieden aan de DeFi ruimte vanwege zijn unieke eigenschappen. Deze mogelijkheden hoeven niet beperkt te blijven tot Ethereum (ETH); volgens Kuo heeft het team AMPL vanaf het begin als een „multi-chain“ asset beschouwd.